Család

A diszkalkulia gyanúja esetén vagy a diszkalkuliával diagnosztizált személy számára a környezete meghatározó hatással bír élete során. Ez nem új keletű tudás, ráadásul diszkalkulia hiányában is hasonló a helyzet. Gondoljunk bele, hogyan hat ránk felnőtt fejjel szüleink egy- egy mondata. Sok esetben az adott mondatok gyermek szerepben tartanak átmenetileg vagy akár a személyiségünket meghatározva huzamosabb ideig. A sok kritika, és elvárás kiépíti a személyben a megfelelési vágyat vagy kényszert, amely végigkíséri életén. Többen felnőtt korukban felismerve a negatívmegtapadásokat önállóan vagy külső segítséggel fejlesztik személyiségüket.

A diszkalkulia esetén hatványozottan jelentkezik a környezet hatása. Környezetnek tekinthető minden személy, aki körülveszi a diszkalkuliás embert. Környezete lehet a családtagoktól kezdve a szomszéd vagy a boltos. A környezet jelentős hatással bír a személy mindennapjainak érzelmi feldolgozásában, a megküzdési stratégiáinak kialakításában.

A család, mint környezet, kiemelkedő jelentőségű!
A család képes a diszkalkuliás személy támogatni a pozitív személyiségjegyek megerősítésében, új viselkedésformák felvételében. Erre példa Imola tapasztalati szakértő javaslata a vele készült riport végén.

Hogyan nyújthat a család támogató hátteret?
Mindig a legegyszerűbb módszerekkel, amik evidensek, viszont a megvalósításuk a midnennapok rohanásában néha elvesznek.
1) Figyeljen a gyermekére értő figyelemmel, nyitottan. Akarja megérteni gyermeke felvetését.
2) Kerülje a megalázást, a negatív minősítést! Épp elég kudarccal szembesül gyermeke a számolást igénylő helyzetekben.
3) A tanácsok helyett segítse gyermekét az önálló döntéshozásban! Ne mondja meg, hogy mi a megoldás, mert az az ön megoldása. Tanítsa meg a gyermekének a helyzetek több szempontú elemzését, mérlegelését. Kísérje végig a gyermeke több döntéshozását!
4) A gyermeke problémáira közösen keressenek megoldásokat. Teszteljék, beszéljék át, hogy milyen eredményt ért el a megoldással a gyermek.
5) Alakítsanak ki pár biztonságos eljárást!
6) Tanítsa meg a gyermekét a stresszoldásra! Nem kell, hogy ön ismerje a stresszoldást. Utánaolvashat könyvekben, nézhet videókat, vagy kérheti szakember tanácsát.

Stresszoldási ötletek: relaxációs gyakorlatok, sportolás, reggel a feladatok végiggondolása, este a nap átgondolása, érzelmi kapcsolások gyakorlása.

Hogyan támogathatja a család a fejlődést?
0) Gyanú esetén kezdeményezzen mihamarabb szakértői vizsgálatot, hogy megfelelő körülményeket teremthessen a fejlődéshez.
1) A számolást igénylő helyzetek megteremtésével biztonságos környezetben, segítő módszerek alkalmazásával.
2) A fejlesztést végző szakember otthonra adott feladatainak rendszeres elvégzésével. A sok kicsi valóban sokra megy! A mindennapos rövid idejű gyakorlás hatékonyabb, mint a néha végzett hosszú feladatok. Érdemes rutinként beépíteni a mindennapokba a feladatokat.
3) A feladatokat lépésről lépésre nehezíteni sikerélmény biztosításával. Érdemes szakembertől tanácsot kérni.
4) Felnőtteknél közös stratégia kialakítása számolási helyzetekre.
5) Egy digitális óra ajándékba, hogy néhány teherrel kevesebb legyen!

Ugrás az oldal elejére.