Felismerés

A diszkalkulia (számolási zavar) minél korábbi felismerése lehetővé teszi a terápia korai megkezdését, a mindennapok gyermek számára használható átalakítását.

A gyermeket, személyt körülvevő családtagok hamar észrevehetik, hogy valami számukra nem megszokott, vagy furcsa. Ha a gyanú felébred a családtagokban, érdemes szakértői vizsgálatot kérni, és nem az időre bízni, hogy majd kinövi a gyermek. Egy felesleges vizsgálat kevesebb kárt okoz, mint az elvesztegetett idő.

A diszkalkulia vagy számolási zavar gyanúja esetén a gyermek megfigyelése, feladathelyzetbe hozása segít a tünetek feltárásában. A különböző életkorokban eltérő tünetek figyelhetőek meg, melyek jelzésértékűek a szakemberek számára.
A felismeréshez figyelje meg gyermekét különböző a számokkal kapcsolatos élethelyzetekben!
A tünetek listáját megtalálja a Tudomány/Tünetkép menüpontban. 

A tünetek felismerését követően szakértői vizsgálat kezdeményezése szükséges, ahol a vizsgálatok alapján kerül megállapításra a diszkalkulia jelensége, illetve a vizsgálatot követően elkészült szakértői vélemény tartalmazza a fejlődés érdekében szükséges fejlesztéseket, intézményi elhelyezést.
A szakértői vizsgálatról a Gyakorlat/Diagnosztika menüpontban olvashat.

A szakértői vizsgálatok során többféle diagnosztikus eszközzel dolgoznak a szakemberek, melyek tudományos kutatások eredményei és a “jó gyakorlat” alapján kerültek kidolgozásra.
A vizsgálóeszközökről a Tudomány/Diagnosztika menüpontban olvashat.

Ugrás az oldal elejére