Számfogalom

Játékok

KÁRTYACSATA
Készítő: Farkasné Gönczi Rita
Cél: számfogalom kialakítás, automatizálás
Eszközleírás: Az egyik játékos a pontokat mutató kártyákat maga elé teszi képpel felfelé. A másik játékos az ujjakat ábrázoló kártyákat teszi képpel felfelé maga elé. A számképeket tartalmazó kártyákat összekeverve lerakjuk. Egy számképes kártya felfordításával az azonos mennyiségi értéket tartalmazó pontos és ujjas kártyát kell a játéktér közepére csapni. Aki előbb tette le a kártyáját, az nyer, és viszi a lapokat. A játék célja az összes kártyalap begyűjtése.
SZÁMKORONG
Készítő: Pohárszka Frigyes
Cél: számfogalom kialakítás, automatizálás
Eszközleírás: Kör alakú kartonon 3 ablak van, melyeken keresztül egy szám képe, a hozzá tartozó tárgyi mennyiség és szimbolikus ábrázolású mennyiség meghatározása látható. A karton kör elforgatásával az 5-ös számkörön belül különböző számképek és a hozzá tartozó mennyiségek konkrét tárgyi és szimbolikus megjelenítése látható.
EGÉR A SAJTHOZ
Készítő: Borbás Emese
Cél: számfogalom kialakítás, automatizálás
Eszközleírás: Kör alakú kartonon 3 ablak van, melyeken keresztül egy szám képe, a hozzá tartozó tárgyi mennyiség és szimbolikus ábrázolású mennyiség meghatározása látható. A karton kör elforgatásával az 5-ös számkörön belül különböző számképek és a hozzá tartozó mennyiségek konkrét tárgyi és szimbolikus megjelenítése látható
SZÁMERDŐ
Készítő: Turkovich
Cél: számok gyakorlása
Eszközleírás: Peti a nagymamájához indult, de a gonosz boszorkány számerdővé változtatta az oda vezető utat. Csak akkor tud Peti a nagymamájához menni, ha megoldja a feladatokat. Segíts neki, mert egyedül nem fog neki menni! A színes mezőkön haladva megfelelő színű kártyát kell húzni, melyen különböző nehézségű feladatok szerepelnek. Sikeres megoldás esetén továbbhaladhat a játékos.
   SZÁM – MENNYISÉG PUZZLE
Készítő: Hidasi Henriett
Cél: számkép és mennyiség egyeztetése
Eszközleírás:Párosítsd a számokat a pöttyökkel, aztán találd meg, hogy a pöttyök színeiből melyik képek készültek, és azt is rakd hozzá. Ez a puzzle-kirakását megszeretteti a gyermekkel. Finommotorikát is fejleszti.
Számolás tanulást segítő feladat. A puzzle kirakásánál a gyerekek megtapasztalják a szám-számkép közötti összefüggéseket.
HORGÁSZ
Készítő: Hoszka Márta
Cél: számkép és mennyiség egyeztetése
Eszközleírás: A szőnyeget kinevezzük tónak, amibe halacskák úszkálnak. A halacskák hasán a dominónak megfelelően pöttyök vannak. Ezzel lefele elhelyezem a halacskákat a vízben. A halakon kis fémdarab, a horgászbotra kis mágnest erősítek. Egyesével sorban horgásszák a halakat és teszik ki a partra, közben mindenkinek meg kell mondania hány pöttyös halat fogott ki. Közben, amikor már néhány halat kifogtunk, kérdéseket tehetünk fel.
SZÁM – MENNYISÉG TORTA
Készítő: Ferenczné Nagy – Horváth Mariann
Cél: számkép és mennyiség egyeztetése
Eszközleírás: Az összekevert torta elemeket a megadott számképnek megfelelően megtalálni, így egész tortákat alkotni. A játék változatos módszer alkalmazását teszi lehetővé.
JÁTÉK A SZÁMOKKAL
Készítő: Szanyi Tímea
Cél: különböző megjelenésű azonos mennyiségek egyeztetése
Eszközleírás: A társasjátékba a dobókocka 1-es dobásával lehet indulni, majd minden dobást követően a kockán szereplő pontoknak megfelelő a játékos bábujához legközelebb eső azonos mennyiséget mutató mezőre léphet. A létrás mezőre lépve át kell haladni a létrán, így hol előrébb kerül a játékos, hol vissza. A célba csak 6-os dobással lehet belépni. Amíg a játékos más számot dob, úgy vissza kell lépnie a megadott mennyiségre. Több visszalépés nincs.
LETÖLTHETŐ A LAP AZ OLDAL ALJÁN.

Feladatlapok
Számház- Kapitany_Zsofia– számkép és számjegy
Játék a számokkal- Szanyi Tímea– letölthető társasjáték alap


Ugrás az oldal elejére.