Otthoni játékok a számok körében – Vári Hanga bejegyzése

Amikor a gyermeknek nehézségei vannak a matematikával a tanári, fejlesztői munka mellett fontos az otthoni szülői megsegítés is.  Ahhoz, hogy sikerrel sajátítsa el a gyermek a tudást új ismeretekbe, élethelyzetekbe kell beépíteni azt. Ebben a folyamatban tehát az anyáknak, apáknak is nagy szerep jut. Nem kell viszont különleges eszközökre, feladatlapokra, munkafüzetekre gondolni, hiszen a cél az, hogy a gyermek úgy gyakoroljon, hogy közben a matematika szó eszébe sem jut.

Következzen néhány a mindennapi életben is könnyen, élvezhetően játszható ámde mégis fejlesztő „játék” ötlet.

1, Konyhai műveletek
terítés – hangosan mondjuk, hogy hány terítéket tettünk az asztalra, hány teríték van még a szekrényben
sütés – különböző formákat használunk, ezeket megnevezzük, megbeszéljük, hogy ha lisztet öntünk a tálba, akkor ott több lesz a tartóban kevesebb és így tovább a „sok, kevés, semmi, minden” gyakorlását is beépíthetjük illetve számolásokat a gyermek szintjéhez igazodva.

2, Szobaberendezés
a rengeteg reklámújság is nagyon jól felhasználható fejlesztésre, vágjuk ki a különböző bútorok képét és egy nagy karton lapon rendezzük be a szobát, gyakorolhatjuk az irányokat, a számokat, a műveleteket, kiszámolhatjuk, mennyibe kerülne mindez nekünk.

3, Hőmérséklet
testhőmérséklet, forrásban lévő-hűlő víz hőfokairól készíthetünk elemzéseket, rajzolhatunk grafikonokat, megbeszélhetjük, hogy csökken vagy növekedik.

4, Tükör játékok
Egymással szemben állva tükör játékot játszva ritmust gyakorolhatunk, irányokat gyakorolhatunk.

5, Piacos játék
Lehet a gyermek a vevő vagy az eladó, lemérheti az árut, kiszámolhatja, mennyibe kerülne, összehasonlíthatja, hogy melyik nehezebb, könnyebb ( Természetesen élőben, ha kivisszük a gyermeket a piacra, még inkább  élet közelivé tesszük számára és talán még kétkarú mérleggel is találkozik.

6,  Kalózos játék
Megbeszéljük, hogy kalózok vagyunk, akik gömbökre vadásznak, aki több gömb alakú tárgyat talál az lesz a kalózok vezére, a következő alakot ő határozhatja meg.

7, Ritmus jenga
A hagyományos Jenga darabjait több színűre festjük és játsszunk az eredeti módon, csak bizonyos ritmus szerint szabad leszedni őket.

Ezek és persze még rengeteg otthoni teendő során közelebb kerülnek a gyerekekhez a számok és így megváltozik a hozzáállásuk is. Fontos, hogy ne az absztrakt tudomány, hanem a gyakorlati élet felől közelítsük meg őket! Hagyatkozzunk a kreativitásunkra, és rá fogunk jönni az élet milyen sok kis területén megjelennek a számok, a műveletek!