Motivációs naptár – túl a napirenden

A Dyscalculiaport keretében már foglalkoztunk a napirenddel, mely segíti a gyermek napi és heti ritmusának kialakítását, megerősítését. Előnye, hogy nem statikusan kiírt, hanem a valós élethelyzeteknek megfelelően változtatható, a gyermekkel közösen alkotható meg egy hét előre. A napirend elkészítéséhez egy könnyen átalakítható, akár a gyermek képével díszíthető sablon letölthető itt.

A motivációs naptár lényege, hogy a gyermek számára lelkesítő céleseményt írunk be a korának megfelelő idői távolságra. Ezzel a módszerrel és a napirenddel elősegítjük az idői tájékozódás mellett a gyermekben az időgazdálkodást, feladattervezést a későbbi életszakaszokra.
Egy 4 éves gyermek esetében ez 1-2 hét lehet, hogy a lelkesedését még ne veszítse el.

Közös motivációs naptár alkotás
A naptárat előrajzolva vagy idősebb gyermekek esetén közösen felvázolva együtt díszítjük.
Néhány szempont az elkészítéshez
– egyértelmű választóvonal a napok között,
– a hétköznapok és hétvégék egyértelmű megkülönböztetése vagy hónapok egyértelmű megkülönböztetése (én most ezt csináltam),
– idői ritmus betartása (pl. hetek egymás alá),
– számképek beírása,
– célesemény rajzolása, kép beragasztása vagy felírása,
– indulás és cél események közötti fontos történések berajzolása,
– a célesemény mindig a gyermek számára fontos alkalom legyen, pl. születésnap, ünnepnap.

A motivációs naptár használata
A gyermekkel érdemes megegyezni, hogy a napi ritmusban mikor történik az adott nap lehúzása. Én az esti időszakot szeretem, mert alvás előtt érthető, hogy az adott napnak vége. A gyermek sajátos módon jelölheti a nap végét. Felnőttként az egyértelmű áthúzást szerethetjük, de a gyermek ennél kreatívabb. Nálunk az 1-2 vízszintes vonal nyert.

Saját tapasztalat
A tapasztalatom, hogy az általunk választott indulás és célesemény között nagy az idői távolság, így már veszítjük a lelkesedést. Ekkor a naptári nap bejelölése után beszélgetünk a születésnapjáról, hogy hogyan képzeli el. Nyerek ismét egy kis lelkesedést, közben pedig fel tudok készülni arra, hogy a számára várt elemek meglegyenek.