Nemzetközi diagnosztikus eszköz bemutatása gyógypedagógus hallgatók tollából – DEMAT teszt

A DEMAT egy német teszt a diszkalkulia diagnosztizálására különböző életkori csoportok számára az iskolai osztályoknak megfelelően (pl.: DEMAT 3+ = 3. osztályosok részére; DEMAT 1+ = 1. osztályosok részére stb.). Fontos, hogy a teszt standardizált, hiszen 271 gyermekkel végezték el előzetesen a teszteket. A DEMAT 2000-ben lett elfogadva, Németország 12 tartományában, megfelelve a reliabilitás és a validitás kritériumának.

A teszt a kognitív pszichológián alapszik. A feladatsorok 36 feladatból állnak, amelyek megoldására a gyermekeknek 45 perc áll a rendelkezésükre. A feladatsorok tehát dolgozat jellegűek, melyeknek A és B változata is van, csökkentve ezzel a rátanulás lehetőségét. A kezdeti feladatok motiválóak, majd egyre nehezebb feladatok következnek (pl.: aritmetika számértés, számlálás, geometria, idő, hosszúság stb.)
A teszt felvételéhez szükségesek a következő eszközök és személyek: gyerekenként egy tesztfüzet; 1 üres kitöltő lap; 2 ceruza; a tesztvezető és neki egy tesztfüzet; 1 stopperóra.
A tesztfüzet előnye, hogy szellős, jól átlátható a feladatok elrendezése, valamint olyan matematikai feladatok találhatóak benne, melyek könnyen adaptálhatóak a magyar iskoláskorú gyermekek matematikai tudására. Szükséges a DEMAT eredeti, és nem egyéb úton sokszorosított változatának megvétele, melynek ára 98 euro= kb. 29400 Ft. Bár ára magas, viszont a tesztfelvételhez nem szükséges egyéb eszközök előállítása, melyek további költséggel járnának.
A DEMAT csomag is minden fontos kitöltendő dokumentumot tartalmaz, mind a teszt kitöltésére, mind annak értékelésére vonatkozóan.

Készítették: Berki Brigitta, Domján Barbara Dalma, Lovasi Anna