10- es számkör a mindennapokban -2011-es bejegyzés újratöltve

Sokszor kerülünk szembe a fejlesztés során az eszközbeszerzés drága nehézségeivel. Erre példa a fejlesztőeszközöket gyártó vagy terjesztő cégek színes prospektusai. Súlyos ezrekért vásárolhatunk kész termékeket, mellyel sok energiát takarítunk meg. Vagy mégse?
A megoldások szó szerint körülöttünk hevernek. Ma nézzük meg a 10-es számkör értelmezéséhez, mennyiségi ismeretének támogatásához használható otthoni eszközöket.

Tojástartó

Ma már többféle kiszerelésben kaphatóak tojástartók, de mi most a 10-es számkör érdekében a 10 darabos tojástartót választjuk. A pakolós játékok során a tojást lecserélhetjük tárgyakra, élelmiszerekre. A 10- ig pótláshoz elegendő 1 tojásos doboz. A tizes átlépéséhez 2 drabra lesz szükség. Egyszerűen beszerezhetőek akár magok vagy kupakok a pakoláshoz.
10 dobozzal már a 100- as számkör előkészítését is megkezdhetjük.

Zsebkendő

Nagyon hálás eszköz a 10-es számkör gyakorlására. 2 tizes csomaggal már elkezdhetőek a játékok, de 11 darabbal már a 100-as számkör is előkészíthető. Szeretem ezt az eszközt, mivel színekkel és illatokkal is izgalmasabbá tehető a matematikai játék. Ma már gyermekbarát ábrás vagy akár ünnepi mintás zsebkendők kaphatóak.

Csoki doboz

A Cherry Quenn csokidoboz nemcsak azárt jó, mert a benne található 11 darabos tartóból egyet leragasztva megvan a 10-es számkör, hanem, mert a középső 1 rész leragasztásának kis korrekciójával csodálatos 5-ös számképekből álló 10-es számot kapunk. Már kezdődhet is a pakolás, melyet később a dominóval történő játékkal válthatunk fel tovább erősítve az 5- ös képet. Sokszor kis méretű csokoládékat 10-es kiszerelésben is forgalomba hoznak, így azok is sikerrel hasznosíthatóak a matematika oltárán.

Csipesz

A színes irodai csipeszek olcsó 10-es kiszerelése is érdekes játékokra ad lehetőséget. A pakolás mellett csiptethetünk vele megadott szempontok szerint.
A csipeszek további 10-es egységek kialakítására adnak lehetőséget, mint például egy csipesszel 10 darab papírlap vagy bármilyen tárgyak összefűzése.
Jelen csipeszekkel a párosítás gyakorlatias formában mutatható be, hogy a 10 páros szám.
Egy madzagra akár 10 a kliens számára kedves tárgyat akaszthatunk fel, majd erről egy rövid történet kérünk, ezáltal a szöveges feladatok is gyakorolhatóvá válnak.

Vitamin tabletta

Képtalálat a következőre: „10db vitamin”Sokszor 1 levél éppen 10 darab vitamint tartalmaz. Jó lehetőség, ha a borítót eltávolítva megmarad a műanyag tároló, amibe kisebb magok, kövek helyezhetőek.
Érdemes a vitamin levélen a 10 tabletta elhelyezkedésére figyelni. például a párosával számlálást segítheti a párosával elhelyezett tabletta.

Szemeteszsák

Kapcsolódó képA háztartás másik mindennapi eszköze a szemeteszsák, amelynek több fajtája tízes kiszerelésben kapható. A szemeteszsákok kitekerve hosszú kígyót alkotnak, ami bejárható, külön mozgással jelezve az újabb zacskó elejét és végét. Minden zacskón esetleg más tornagyakorlat vagy mozgásforma alkalmazható. Később széttépve külön tehetőek tárgyak beléjük.

Néhány további 10-es kiszerelésű eszköz

– gyufakészlet,
– üditő
– táblakréta készlet